A-Ö Lista  BRF Hästkastanjen

 

   

 

Andrahandsuthyrning

Du som hyr i andra hand eller du som önskar hyra ut i andra hand ska vara medveten om att all andrahandsuthyrning enligt stadgarna måste vara godkänd av styrelsen. Ansökningsblankett finns tillgänglig på http://www.boverakonsult.se/

- Ett giltigt skäl ska finnas för andrahandsuthyrningen, såsom

* Dokumenterat arbete på annan ort

* Dokumenterade studier på annan ort

* Dokumenterad värnpliktstjänstgöring

* Sambo med någon på prov

- Godkännande om andrahandsuthyrning ges högst 12 månader i
taget. Ansök i god tid och minst två månader innan du planerar
att hyra ut.

- Det är stadgebrott att hyra ut sin lägenhet utan tillstånd. Enligt
stadgarna kan du komma att förlora bostadsrätten.

- Det juridiska ansvaret för bostadsrätten kvarstår alltid hos
ägaren, med andra ord även under perioden för
andrahandsuthyrning.

 

Ansvar

Du har som bostadsrättsinnehavare ett väsentligt större ansvar än en hyresgäst när det gäller att själv ordna med till exempel reparationer i din lägenhet. Bostadsrättsinnehavarens ansvar för lägenheten omfattar följande (se BRF Hästkastanjens stadgar för vidare information):

·         Ytskikt samt underliggande tätskikt på rummens väggar, golv och tak

·         Inredning och utrustning i kök, badrum och övriga utrymmen tillhörande lägenheten

·         Glas i fönster och dörrar

·         Lägenhetens innerdörrar

·         Målning av radiatorer och vattenarmaturer och av de anordningar för avlopp, värme, elektricitet, ventilation och vatten som föreningen försett lägenheten med

·         Reparation på grund av brand, vattenledningsskada eller ohyra; endast om skadan uppkommit genom eget vållande, genom vårdslöshet eller försummelse av någon som hör till bostadsrättsinnehavarens hushåll eller gästar denne, någon som bostadsrättsinnehavaren inrymt i lägenheten eller som där utför arbete för dennes räkning

·         I fråga om brandskada som bostadsrättsinnehavaren själv inte vållat gäller vad som sagts nu endast om bostadsrättsinnehavaren brustit i den omsorg och tillsyn som han/hon bort iaktta

 

Antenner

Inga fasta installationer på fasaden får sättas upp utan styrelsen godkännande.

Avgift och avier

Har du frågor om din avgift eller om avgiftsavier ringer du vår ekonomiska förvaltare. Kontaktinformation finner du på deras hemsida, http://www.boverakonsult.se

 

Balkonger

Balkonger renoveras under hösten 2012 i enlighet med befintliga stadgar kring barnsäkerhet et c

Lägg inte ut plastmattor, trall eller annat material som kan bidra till att fukt stängs in mot balkonggolvet.

Vill man grilla på sin balkong får man använda el- eller gasolgrill, men visa hänsyn så grannar inte blir störda av os och rökutveckling m m

 

Barnvagnar

På grund av lagar avseende brandvägar och relaterad risk får inget stå i trappuppgångarna, inkluderande barnvagnar. Mangelrummet i tvättstugan används används som barnvagnsutrymme och förvarning av barnvagnar.

 

 

Brandsäkerhet

Det är varje bostadsrättsinnehavares skyldighet att säkra att fungerande brandvarnare finns installerade på relevanta platser i lägenheten. En brandvarnare täcker en bostadsyta på ca 60 m2.

I fastigheten finns brandsläckare placerade i trapphuset, i förrådsutrymmena på vinden och i källaren samt i tvättstugan.

Dörrar märkta ’Branddörr’ ska hållas stängda.

Det är förbjudet att förvara brandfarligt gods i förrådsutrymmena.

 

Bredband

Val av bredbandsleverantör är givetvis helt fritt i fastigheten med det tillgängliga urval som finns på marknaden. Att notera dock är att Bredbandsbolaget har dragit fiber till fastigheten, vilket innebär att bredband upp till 100 Mbps ingår i månadsavgiften. Mer information erhålls på http://www.bredbandsbolaget.se/.

 

Cykelrum

I första hand förvaras cyklar i nedre källarförrådet samt i utrymmet bredvid soprummet. Omärkta övergivna cyklar kan komma att fraktas bort om ingen ägare kan lokaliseras.

 

Fastighetsskötsel

För närvarande utförs fastighetsskötseln av ESI och BK Fastighetsservice

 

Felanmälan

Om det uppstår fel som du vill ha hjälp med kontaktar du enklast ESI per telefon 08-661 13 70 eller per e-post esi@ettnet.se och anmäler vad du vill ha hjälp med. De har telefontid vardagar mellan 9 och 16, lunchstängt mellan 12-13. Vid akuta fel utanför ordinarie arbetstid (såsom vattenläcka) skall du ringa BK Fastighetsservice 08 - 714 82 10. För fel på hissen, ring Hissen AB på 08 – 618 48 48.

 

Fest

Ska du ha fest hoppas vi att ni får trevligt. Men du bör tänka på att just fest och hög musik kan vara störande för dina grannar. Förvarna gärna genom att i god tid sätta upp en liten lapp där du berättar att du ska ha fest.

 

Tycker du att det finns skäl ska du inte tveka att skriftligt höra av dig till styrelsen.

 

Fönster

Målning och underhåll av utsidan av fasad, fönster och balkongdörrar samt räcken ansvarar föreningen för. Målning av lägenhet, liksom tätning av fönster är däremot en av de saker du som enskild medlem har att sörja för.

 

Skulle en ruta gå sönder är det även där den enskilde medlemmen som ansvarar för att få in en ny ruta. De enregibesparande glas som idag sitter i fönsterramen är D4-9, en värmeisolerande glasruta med argongas

Skötselråd målade träfönster och fönsterdörrar

Alla luft- och vattenföroreningar, som faller ned på fönster och fönsterdörrar, utgör en påfrestning för målarfärgen.

Smuts och fukt som binds vid målarfärgen sliter på färgskiktet.

·         Tvätta därför rent utvändigt målade ytor samtidigt med fönsterputsning.

·          Använd lite handdiskmedel i tvättvattnet och tvättrasa/- lapp, för att göra rent på karm och båge 2-4 gånger/år.

·         Byt tvättvatten och rengör trasan / lappen vid behov.

 

Förbättringsförslag

Mer information under ”Motioner”.

 

Förråd

På grund av lagar avseende brandvägar och relaterad risk får inget stå i allmänna utrymmen, (dvs. möbler,cyklar, barnvagnar, bråte mm). Allmänna utrymmen avser trappuppgångar, korridorer, allmänna utrymmen nära eller i källare samt vindsförråd. På grund av utrymnings- och brandskäl kommer dessa föremål att fraktas bort. Kostnaden för det påverkar BRF Hästkastanjens ekonomi, och därmed alla medlemmar.

Förvarning av brandfarligt gods i källar- och vindsförråd är förbjuden.

Märk ut ditt förråd tydligt med namn och lägenhetsnummer. Styrelsen har en lista på alla föreningens medlemmar, samt vilka förråd som tillhör vem. Om du saknar ett förråd, vänligen kontakta styrelsen.

Försäkring

Du som enskild bostadsrättsinnehavare bör, om du inte redan har gjort detta, införskaffa en hemförsäkring. Du behöver inte ha ett så kallat bostadsrättstillägg till din hemförsäkring, då föreningen i sin försäkring redan har försäkrat sig för detta. Föreningens försäkring för fastigheten är tecknad med Trygg-Hansa, vilket även ger enskilda bostadsrättsinnehavare i fastigheten en förmånligare försäkring. Mer information får du via Trygg-Hansa på http://www.trygghansa.se.

Försäljning av BRF

När du säljer din bostadsrätt ska köparen godkännas av styrelsen via BoVera.


Skicka alla handlingar (köpekontrakt och ev pantsättningsdokument) till BoVera som gör en sammanställning och tar kreditupplysningar på nya medlemmar, samt hanterar kommunikation med styrelsen.
För att hanteringen av handlingarna inte ska fördröjas i onödan är det viktigt att du informerar mäklare, bank och köpare om att alla papper kan skickas direkt till BoVera
http://www.boverakonsult.se/, och inte till styrelsen.

 

Gårdsstädning och gemensamma utrymmen

Årsstämman 2010 tog beslut om att gemensamma städdagar sker under hösten och våren, där alla i föreningen deltar. Styrelsen informerar om städdagar i god tid.

 

Hemsidan

BRF Hästkastanjen har en egen webbplats, http://www.brfhastkastanjen.se. Här kommer du bland annat att finna information om föreningen, årsredovisning, föreningens stadgar, mm.

Ska du sälja - tipsa mäklaren om denna webbplats.

Hissen

Då och då fastnar hissen och vi måste ringa till hissoperatören. Ofta behövs en montör för att få igång hissen igen, men ibland har man ringt när det enda felet är att någon av dörrarna inte har stängts ordentligt. Service av hissen sköts av Hissen AB.

 

Husdjur

Du som har husdjur, vänligen se till att lämningarna tas bort.

 

Huvudnycklar

Styrelsens ordförande, sekreterare och ESI har tillgång till fastighetens huvudnycklar som leder till gemensamma utrymmen samt pannrum/el-central.

 

Hänsyn till dina grannar

Respektera dina grannars möjlighet att vistas, koppla av och sova i sin lägenhet utan att störas av hög musik, buller eller annat oväsen.

 

·         Skall du exempelvis ha fest, informera dina grannar i god tid.

·         Det är inte tillåtet att störa grannarna genom att t.ex. använda hushållsmaskiner, spela hög musik (trådlösa hörlurar är en utmärkt lösning) eller använda borrmaskin under sena kvällar, nätter och tidiga morgnar.

·         Störande arbeten får ej påbörjas före kl. 08.00 och skall avslutas före kl 18.00.

·         Mellan kl 22.00 och 06.00 skall det vara tyst i fastigheten.

·         Tänk på att ditt golv är grannens tak.

 

Om du blir störd är det bäst att du själv först talar med den som stör. Om ett vänligt påpekande inte hjälper, kan klagomål framföras till styrelsen. Sådana klagomål skall framföras skriftligen.

 

Inglasning av balkonger

Inga fasta installationer på fasaden får sättas upp utan styrelsen godkännande.

 

Kabel-TV

I dag är BRF Hästkastanjen ansluten till COM HEMs kabel-TV, deras grundutbud finns tillgängligt i varje lägenhet. Om mottagningen är dålig eller slutar att fungera, vänligen ring direkt COM HEM för vidare hjälp. http://www.comhem.se/. Får du fortsatta problem, kontakta styrelsen.

 

Mattpiskrum

I det högra vindsförrådet på plan 8, så finns en dörr som ledet ut till ett mattpiskrum utomhus, som får användas utav alla medlemmar. Grillning i mattpiskrummet är förbjuden

Motioner

Du kan som enskild medlem påverka ditt boende bland annat genom att lämna in motioner för omröstning vid årsstämman.
Lämna din motion till styrelsen i god tid före årsstämman (mer information under "
Årsstämma") och glöm inte att skriva under med namn och lägenhetsnummer.

Ohyra

Föreningen har försäkring för sanering av skadedjur. Handla snabbt vid t.ex. angrepp av mjölbaggar, så hindrar du dem från att sprida sig till andra lägenheter. Kontakta en av medlemmarna i styrelsen för vidare information och hjälp.

Protokoll

Protokoll från årsstämman finns tillgängliga hos styrelsen efter varje årsstämma.

Renoveringar

Bostadsrättsinnehavaren har rätt att göra förändringar, men väsentliga sådana kräver styrelsens tillstånd. Vid väsentliga förändringar (så som t.ex. rivning/flyttning av vägg, omfattande ombyggnation av kök, badrum, mm), måste en ansökan om detta, jämte bifogad ritning av planerad förändring, lämnas in till styrelsen för godkännande.

Det viktigt att du läser igenom stadgarna vad du får och inte får göra utan att det är godkänt av styrelsen. Se speciellt § 9.

Stadgarna finns tillgängliga på föreningens hemsida www.brfhastkastanjen.se

Alla förfrågningar som kräver styrelsens godkännande ska skickas in skriftligen till styrelsen helst via email. Se information under kontaktlänken på hemsidan alternativt i huvudentrén för email adresser samt telefonnummer till styrelsens medlemmar.

 

Rökning

Observera att rökning är förbjuden i fastighetens allmänna utrymmen på grund av brandrisken. Röker du utanför fastigheten, tänk på att dina grannar kan ha öppna fönster. I samband med ev. allergier samt allmän trivsel, så förslår vi att du går en bit bort från fastigheten när du röker utomhus, samt att du själv tar hand om dina fimpar.

Soprummet

Det är vars och ens ansvar att inte belamra soprummet med andra sopor än det finns soptunnor för. Återvinningsstationer finns på Studentbacken, hörnet Kampementsgatan/ Värtavägen samt på Erik Dahlbergsgatan vid Tessinparken. För miljöfarligt avfall såsom färg, lampor och elektronik finns det en återvinningsstation i Stockby, Lidingö (Förrådsvägen 17).

 

Notera att det kostar föreningen att få grovsopor bortforslade.

Stadgar

BRF Hästkastanjens stadgar skall du ha du fått av styrelsen till din lägenhet. Läs dem noga, då det är viktig information för dig som bostadsrättsinnehavare. I stadgarna framkommer vad som gäller juridiskt och vilka rättigheter och skyldigheter man har som bostadsrättsinnehavare. Stadgarna finns även att hitta på föreningens hemsida.

 

Styrelsen

Styrelsens medlemmar består av ett antal ordinarie ledamöter och suppleanter, som är valda av föreningens medlemmar på årsstämman. Styrelsen har möten en gång per månad.Namn och kontaktinformation till styrelsemedlemmarna finns på anslagstavlan vid hissen på NB samt på hemsidan.

Meddelande/ motioner till styrelsen kan lämnas i styrelsens brevlåda på Källarplanet. Vill man medverka i föreningens styrelse, kontakta Valberedningen för intresseanmälan.

Problem som rör fastigheten sköts i första hand av en felanmälan till ESI. Kontaktinformation  finns på hemsidan eller på anslagstavlan på NB i fastigheten.

 

Städning

Har du synpunkter på städningen i fastighetens allmänna utrymmen - hör av dig till styrelsen.

 

 

Tvättstugan

Var och en som använder tvättstugan och dess lokaler är ansvarig för rengöring av golv och maskiner samt borttagande av ludd från torktumlaren. Detta gäller också vid användning av ”lilla” tvättstugan. Storrengöring i form av fönstertvätt mm sker varje vår och höst. Notera att tvättiderna är mellan 07:00 och 22:00. Användning av tvättstugorna hörs till grannar bredvid samt ovanför tvättstugan, speciellt torktumlare samt centrifugering. Det är förbjudet att tvätta mattor och annat som inte är avsett för maskintvätt i maskinerna.

Underhåll utomhus

Styrelsen har köpt in trädgårdsverktyg som finns tillgängliga bakom trappan i cyckelförrådet. Dessa kan av föreningens medlemmar brukas för att hålla ogräs et c borta från fastighetens rabatter. Sommartid klipps gräset i fastighetens rabatter kontinuerligt. Är du intresserad av att hjälpa till med underhåll utomhus är du välkommen att kontakta styrelsen.


Valberedning

Valberedningen föreslår kandidater till styrelse och revisorer i föreningen. Valberedare är Erene Swensson-Björn, Anne-Marie Jemdahl och Åsa Klemets.

Vattenskada

Om du råkar ut för en vattenskada som du eller din granne har försakat, ta omedelbart kontakt med både ESI eller BK Fastighetsservice (under jourtid) och ditt försäkringsbolag.

Årsredovisning och årsstämma

Den ordinarie årsstämman hålls normalt under våren (april eller maj). Kallelse till stämma sker genom utskick till föreningens alla medlemmar.
Stämman är ett viktigt tillfälle för att påverka sitt boende eftersom vi väljer styrelse, revisor samt behandlar motioner. Dessutom är det ett av få tillfällen då ett större antal av föreningens medlemmar träffas.
Om du inte kan vara med själv på stämman kan du skriftligen företrädas av ombud, som röstar
å dina vägnar.

 

 

 

 

 

Andrahands-

uthyrning 

 

Ansvar 

 

Antenner 

 

Avgift och avier 

 

Balkonger 

 

Barnvagnar 

 

Brandsäkerhet

 

Bredband 

 

Cykelrum 

 

Fastighets-

skötsel 

 

Felanmälan 

 

Fest 

 

Fönster 

 

Förbättreings-

förslag 

 

Förråd 

 

Försäkring 

 

Försäljning av BRF 

 

Gårdsstädning och gemensamma utrymmen 

 

Hemsidan 

 

Hissen 

 

Husdjur 

 

Huvudnycklar 

 

Hänsyn till dina grannar 

 

Inglasning av balkonger 

 

Kabel TV 

 

Mattpiskrum 

 

Motioner 

 

Ohyra 

 

Protokoll 

 

Renoveringar 

 

Rökning 

 

Soprummet 

 

Stadgar 

 

Styrelsen 

 

Städning 

 

Tvättstugan 

 

Underhåll utomhus

 

Valberedning 

 

Vattenskada 

 

Årsredovisning och årsstämma 

 

 

 

 

 

Webredaktör för denna sida är Anna Chowdhury